tisdag 16 augusti 2011

Visingsö

Förra veckan åkte jag med Carl och Ebba till Visingsö. Det är den där mysiga ön som ligger i Vättern som man ser när man åker på motorvägen efter Jönköping norrut vid Gränna. Vi packade fikakorg och drog tidigt på morgonen. Färjor går regelbundet hela dagen så vi hade ingen tid att passa, men när vi parkerade bilen var en färja på gång att lämna kajen så vi sprang från bilen för att hinna!På Visingsö kan man åka Remmalag och det är en speciell sorts häst och vagn. Man sitter i två rader med ryggen mot varann och tjejerna som kör berättar om öns långa historia under turen. Visingsö var ju under 1200-talet centrum för den Svenska kungamakten. Nääs slott anlades på öns södra udde och var bostad åt bland annat Magnus Ladulås - böckerna och filmerna om Arn utspelar sig ju bland annat där.

När man kommit fram till Kumlaby kyrka ska hästarna vila en kvart och då kan man klättra upp i kyrkans torn och det är en prövning, jag lovar! 25 meter upp i vindlande trappor med gamla höga steg. Spännande, spännande. Utsikten är hänförande, men sen ska man ner samma väg... Varning för träningsvärk i otränade lårmuskler om man ska hålla jämna steg med en tioåring!!! Den medeltida kyrkan har vackra målningar från 1400-talet som man kan kika på om man hinner...


På vägen tillbaka tappade en häst en sko och en hovslagare fick rycka ut och fixa till ny klack till damen! Detta var mycket spännande tyckte vi och kollade in så arbetet gick rätt till!


Efter alla strapatser var det verkligen dags för fika - och kaffe till faster, så vi packade upp korgen mitt i Visingsborgs vackra ruiner. Vi rensade burkarna på mackor, nyponsoppa, pannkakor och ballerinakex innan vi tog färjan tillbaka till Gränna. Och enligt Ebba är det jättegott att rulla in ballerina i pannkakan... Tack barna för en toppendag!

Ps. när vi kom tillbaka till bilen fick jag se att det fanns parkeringsautomater för det satt en vit lapp på rutan...5 kommentarer:

Maria - Wikers Liv sa...

Låter som en helmysig dag med kvalitetstid!
Tråkigt med P-böter, bara... :(
Kram / Maria

Bokcaféet i byn sa...

Hej Lena!
Vilka underbara foton! Så härligt ni verkar ha haft det! En sådan där dag att plocka fram ur minnet i vinter! Härligt för barnen att ha en moster/faster som gör en sån mysig dagstur med dem!
Må så gott!
Kram Anna

Unknown sa...

Hello Lena

that looks the most wonderful day.

The photos look amazing and the children look like they had a great time

have a lovely day / night

x

Loulou
(Australia)

Carin sa...

Ooops... Parkeringsautomat... Attans oxå... Men av bilderna att dömma så ser det ut som det var värt det! :)

Ha en bra dag! Kram Carin

Att vara någons fru sa...

Vilket utflyktsställe! Och så härliga foton, ni ser ut att ha haft det underbart.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin