fredag 27 maj 2011

Adelgade 12
Jag styrde stegen mot Tage Andersen på Adelgade 12 i Köpenhamn och var fylld av förväntan, nästan nervös för vad jag skulle hitta och jag steg in i en annan värld... Värme, ljuv musik, porlande vatten och fågelkvitter mötte mig innanför dörrarna och jag höll andan. Fyrtio danska kronor i inträde och jag funderade på om det var en affärsidé att ta efter? Jag förklarade att jag inte hade några kontanter och vi kom överens om att jag kunde betala när jag gick tillsammans med eventuellt köp av annat.
De kallar honom floristernas Michelangelo och han är en av världens främsta blomsterdekoratörer anlitade av kungligheter, ambassader och museum. De exotiska fåglarna höll till i gigantiska handsmidda burar, växter klättrade från golv till tak och jag inser att detta är ingen vanlig blomsteraffär utan ett galleri, en konstellation och ett liv. Man kan inte tro att man befinner sig ett stenkast från Kongens Nytorv...Efter att ha klättrat uppför en smal spiraltrappa av järn hamnar jag på något slags mellanplan och därifrån kommer man ut till innergården som med sitt höga, vackra orangeri och konstellationer upp till fjärde våning inte gör det till en innergård vilken som helst. En påfågel spatserar omkring och senare får jag reda på att Tage bor däruppe på fjärde våning och att han dagligen går över gatan för att fixa med bordsdekorationerna på Köpenhamns enda restaurang med två stjärnor i guiden.
Jag köpte ett vackert ägg av ärgad koppar, valde länge och väl, och tyckte väl att åttahundra kronor var i mesta laget - men jag hängde nog inte med i danskan för när det var väldigt vackert inslaget och jag hade fått en kärleksförklaring utan dess like om Tages idéer och verk stod kassan på ettusenåttahundra och jag förstod att jag köpt en bit av konsten och hoppas att det ska ge mig en del av Tages vackra värld. Jag slapp åtminstonde att betala inträdet i butiken och min nästa utflykt går till hans Gunillaberg i Bottnaryd, Småland för nu är jag fast.


8 kommentarer:

Carin sa...

Ha ha ha! Vilken surprice! Men du är inte den enda som har problem med danska... Jag är HELT körd! Brukar be dom ta det på engelska... :D

Hoppas ni har bättre väder än vad vi har här hemma vid...

Ha en fortsatt härlig resa!
Kram Carin

Skogslyckan sa...

Åh jag hade velat vara med. Jag pratar fltande danska!!! :) Du skriver så man riktigt känner att man är närvarande. Ha en fin helg!
Kram Pia

Anonym sa...

Vet inte varför men någonting sågar mig att du strategiskt placerat Lars på någon pub med en pölsa i var hand.

Aratorps Lena sa...

Haha! Han sov middag... Men sedan ringde han och sa att han satt på Nyhavn med en öl. Var och en med sitt, som jag brukar säga!

Att vara någons fru sa...

Ha ha ha fiiii fan, 1800 för ett ägg :) men det är bara att betala och se glad ut. Det är säkert tokvackert.

Bokcaféet i byn sa...

Hej Lena!
Ja danskan är lite lurig att förstå. Jag brukar också köra på det engelska spåret efter att ha frågat om 2 ggr först vad de säger... Vi brukar gå förbi Tage affären varje gång vi är i Köpenhamn men vi har aldrig gått in. Det får det bli ändring på! Fast kanske lämnar jag sonen och maken utanför:-)
Ha en fortsatt god tur!
Kram Anna

Jenny sa...

Tänk att det kan vara så svårt att förstå dem, när de förstår oss så bra...
Jättefina inlägg på sista tiden, verkar vara supermysigt att vara på inköpsresa ;)
Längtar efter greengates nya!
Ha det så himla mysigt, kram Jenny

decorina sa...

wow...wonderful store!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin